Webares

Vins d'Espanya, restaurants de Barcelona i Catalunya

2009/02/19

Gente en BCN: Whisky Live 2008

Article anterior: Can Bonastre Pinot Noir 2006
Article posterior: Txomin Etxaniz 2006


Catalunya, primera comunitat nacional en consum de whisky de malta, ha avalat la elecció de Barcelona com a seu de la Whisky Live, la fira mundial d'aquesta beguda que va reunir els passats 5 i 6 d'Octubre a productors i consumidors que van poder catar i conèixer de primera mà les més de cent referències que es van aplegar. Allà va quedar constància que el whisky és un destil•lat, una beguda alcohòlica d'entre 40º i 60º que s'obté a partir del most fermentat de cereals i que, generalitzant, podem distingir en funció de la matèria primera de la qual provenen entre els europeus (i japonesos) whiskies de malta derivats de la civada i els americans bourbon, basats principalment en el blat.

Tècniques d'elaboració com un envelliment en bota de, idealment, de dotze anys o una destil•lació que pot arribar a repetir-se fins a tres cops consecutius, aconsegueixen que tot i la seva elevada graduació , pugui arribar a mostrar-se sorprenentment suau en boca. A l'hora, la singularitat de cada productor li afegeix complexitat i matisos: els whiskys originats en una illa solen gaudir d'un característic gust marí, les destil•leries ubicades en una vall (glen) aporten la mineralitat de la seva aigua i obtindrem aromes a fumat torrant la civada amb carbó vegetal (turba) o la fusta de les botes amb foc viu. També trobem barreja de whiskys de diferents botes (single malt) o de diferents destil•leries (Blended), així com l'utilització de botes que prèviament han contingut Xerès o Bourbon.

El whisky no millora a l'ampolla amb el pas del temps, només envelleix en bota i és convenient barrejar-lo amb una mica d'aigua per que genera una reacció equivalent a l'abocat del vi. Com a dada curiosa, Japó és un important productor i consumidor de whisky de malta, on el prenen diluït en aigua per a potenciar el gust del sushi i del sashimi.

Veure article original a www.logbares.com