Webares

Vins d'Espanya, restaurants de Barcelona i Catalunya

2005/03/29

Què en saps de la indústria restauradora?

El meu és el punt de vista del consumidor (no estic professionalment vinculat amb el sector) i molt focalitzat en la ciutat de Barcelona (que és on visc i em moc més)... i el que veig aquí és l'existència d'uns quants (no gaires) grups restauradors, de volum important i que gestionen els seus locals amb paràmetres similars, com ara:

  1. l'embolcall i la presentació els són prioritaris i cuiden molt el disseny, tant del local com dels complements (vaixelles, estovalles, carta, targetes, etc), tot i que aplicant-lo de manera estrictament individualitzada per cada local i fugint d'una imatge única i estandar, més de franquícia.
  2. Els plats solen ser de continguts senzills, molt de mercat però ben presentats, el tipus de cuina que "entra" pels ulls.
  3. El servei és majoritàriament forani, ràpid despatxant les comandes (quelcom molt al gust dels barcelonins, que no suportem esperar pel plat).

Com exemples d'aquests grups (entre d'altres, no hi són tots) tenim:

  1. AnGrup
    (La Botiga, Citrus, Daps, els "Mussol" de Diagonal, Aragó i Casp, i el Txapela)
  2. Grup Cacheiro (El Gran Café, Telirium, Tenorio, Tramoia, i els Trobador (Enric Granados i Rambla Catalunya))
  3. Geshos (la Dolça Hermínia, l'Hostal de la Rita, la Mamasita)
  4. Set Portes (Giardinetto, Flash Flash, Set Portes)
  5. el grup Parellada (Madrid-Barcelona, Senyor Parellada, Fonda Europa, La Vinya del Senyor (I i II) )
  6. I, com a "nova" incorporació, el grup La Farga (Beethoven, Totum).

I aquest sembla un model no solament vàlid per Barcelona ciutat sinó també és extensible a Catalunya; potser amb més dificultat (ja que la dispersió de l'oferta afavoreix els individualismes) però representatiu, com ara: La Masia Can Portell i el Mesón del Conde o la Deu i l'Hostal dels Ossos, etc. Suposo (tot i que ho desconec) que és bàsicament degut a raons comercials (els restaurants són com qualsevol altre negoci, a més volum més possibilitat de guanys).